Interview met Ryan Koot – 9 jaar

– Ryan 9 jaar –

Daarmee sloop je de natuur!

Ryan zet een flinke pas in wanneer hij samen met zijn moeder het Katwijkse duingebied inwandelt. In zijn linkerhand houdt hij zijn eigen ‘prikstok’ vast en om zijn rechterschouder hangt een juttas van de Grondstofjutters. Hij raapt een leeg blikje op en vraagt zich hardop af hoe deze hier terecht is gekomen. Ryan is een van de 450 Katwijkse basisschoolkinderen die dit jaar een plastic-soep-les heeft bijgewoond.

Wat kan je nog herinneren van de Plastic soep les?
“Ik herinner mij vooral dat we buiten afval gingen opruimen, dat vond ik erg leuk om te doen”.  Het viel Ryan die dag op dat er veel sigarettenpeuken op de grond lagen. Vooral in de buurt van de winkels en bij de fietsenstalling. Wanneer hij even stil staat om een paars snoeppapiertje op te rapen vertelt hij dat zijn moeder hem heeft geleerd zo’n papiertje netjes in je zak te doen en later thuis in de prullenbak te gooien. Hij vervolgt: “Helaas leert niet iedereen dit thuis”.

Wat vind jij van afval op straat?
“Afval op straat vind ik niet netjes, daarmee sloop je de natuur en de dieren”. Hij wijst met zijn prikstok naar het paars-kleurige snoeppapiertje “misschien is deze gewoon per ongeluk uit iemand zijn zak gevallen, dat kan natuurlijk ook”. Wanner Ryan ziet dat iemand iets op straat gooit dan zegt hij er wat van ” ik zeg dan dat dit niet handig en netjes is, dat je daarmee de natuur sloopt. Het plastic belandt namelijk in zee en wordt kleiner en kleiner, tot het zo klein is dat je het niet meer kan zien”. Hij vervolgt: “De vissen eten het op omdat ze denken dat het plankton is en gaan er aan dood. Dat vind ik zielig”.

Waar komt het afval eigenlijk vandaan denk jij?
“Van menselijke personen die bijvoorbeeld roken. Die gooien de peuk zo ‘effe hopklaar’ op straat”. Tegen hun zou Ryan willen zeggen dat ze moeten stoppen met sigarettenfilters op het land en in de zee te gooien;  “dat is gewoon niet netjes”. Hij heeft tijdens de plastic-soep-les geleerd dat een filter van een sigaret giftige stoffen bevat en uit plastics bestaat.

Als jij een dag de burgemeester van Katwijk mocht zijn?
“Dan zou ik roken verbieden en meer prullenbakken plaatsen’. Tegelijk vraagt hij zich hardop af of dit wel de oplossing is aangezien er vaak afval naast de vuilnisbak wordt gelegd. “Gek hèh?”. Ook zou hij mensen meer willen helpen herinneren dat het slecht is om afval in de natuur te gooien.

Wat vind je er van dat je een juttas kan lenen bij verschillende strandpaviljoens om het strand schoon te maken?
“Ik vind het een goed idee en het is leuk om te doen”. Ryan weet inmiddels dat je bij inlevering van een volle tas een gratis consumptie ontvangt van het deelnemende paviljoen als bedankje. “Dat is gewoon fair trade” zegt hij. “Mijn moeder zou voor de koffie gaan maar ik natuurlijk voor een lekker ijsje”. Zijn gezicht begint te glunderen bij de gedachte aan een lekker ijsje.

Wat wil je later worden?
Ryan wil later een bekende YouTuber worden: “Ik wil in mijn video zeggen dat we beter  moeten zorgen voor de natuur”.  Dan staat hij weer even stil bij een verdacht voorwerp. Wanneer hij beter kijkt is het gewoon een mooie steen. Hij stopt hem gauw in zijn zak. Na bijna een uur jutten komt hij met een volle tas weer thuis . Hij kiepert deze boven de prullenbak om, snelt naar zijn vader, en laat zijn mooiste vondst, de mooie steen zien.