08 Feb Interview met Hugo -Vlaams Friethuis
Hugo 33 jaar – Eigenaar Vlaams friethuis de Meeuw
Duurzaamheid gaat ook over hoe je je verhoudt tot andere mensen
Sinds november 2023 kun je bij het Vlaams friethuis van Hugo, aan de kanaaldijk, een juttas lenen als je gaat wandelen. Bij inlevering van een volle tas met zwerfafval ontvang je een gratis consumptie als dank voor je inzet. Het Vlaams friethuis De Meeuw is daarmee het… deelnemende paviljoen in Katwijk die meedoet met het initiatief van de Grondstofjutters.
Wat is jouw binding met Katwijk en de zee?
“Mijn routes liggen hier, al ben ik zelf opgegroeid in Brabant, hier voel ik mij thuis”. Hugo zijn familie verhuisde toen zijn moeder nog jong was richting Brabant, maar de zee is nooit uit het hart gegaan. In tijden van corona huurde hij tijdelijk een appartement aan zee om lekker veel buiten te kunnen zijn. “Nu ik weer terug ben op mijn routes, valt alles op zijn plek.”
Waarom een friettent?
“Deze friettent is een middel om te kunnen werken op een prachtige locatie en mooie duurzame verbindingen te kunnen maken.” Hugo werd simpelweg verliefd op de locatie. Op een dag fietste hij hier de rotonde over en zag deze tent en dacht ‘dit is het helemaal’. Hugo liet er geen gras over groeien en ging gelijk in gesprek met de eigenaar. Hij wijst richting de Oude Rijn en vervolgt: “Kijk naar mijn uitzicht, tussen de duinen, aan het water, wat wil men nog meer?” Niet eerder had hij eraan gedacht een frietzaak te beginnen, maar op deze locatie valt voor hem alles samen.
Hoe denk je als ondernemer na over duurzaamheid?
“Voor mij is duurzaamheid, als we het puur alleen over klimaat hebben, een te klein begrip. Het is hoe je in het leven staat en hoe je je verhoudt tot andere mensen, tot de dierenwereld en tot de natuur.” Volgens Hugo gaat het niet alleen over een plastic bakje vervangen voor een kartonnen bakje, maar om de juiste houding. “Ik kan niet in mijn eentje de wereld verbeteren, dat wil ik ook helemaal niet. Maar ik kan wel mijn eigen plek zo duurzaam mogelijk inrichten om mijn steentje bij te dragen. En dat doe ik dan ook.” Hugo maakt naast de kartonnen frietbakjes gebruik van zonnepanelen, heeft buiten een afvalscheidings punt ingericht, zamelt blikjes in voor de KNRM, en koopt zo duurzaam en fair mogelijke producten in.
Waarom doe je mee aan de Grondstofjutters?
“Iedereen draagt graag een steentje bij toch? Ik vind dat ze een hele leuke manier hebben gevonden om mensen positief te prikkelen en enthousiasmeren. Hierdoor kan iedereen op een laagdrempelige manier iets bijdragen.” Hugo vindt het ontwerp van de tassen ook erg goed bedacht: “Je herkent ze gelijk, dus wanneer je een ander ermee ziet lopen raak je gelijk geïnspireerd.” Ik word er in ieder geval altijd blij van als ik mensen met deze tas voorbij zie komen.” Hugo geeft aan dat hij het alleen maar leuk vindt om iemand te kunnen bedanken met een kleine beloning. “Eigenlijk zou het niet nodig moeten zijn, maar zo werkt het gewoon.”
Wat denk je als ondernemer ermee te bereiken?
“Ik hoop dat er minder rotzooi op straat en op het strand gegooid wordt en ik op deze manier een beetje kan bijdragen aan de bewustwording. Ook is het een mooie aanvulling op onze bedrijfsuitstraling, het past helemaal binnen mijn visie.” Hugo zou tegen andere ondernemers willen zeggen dat ze gewoon mee moeten doen met het project; het vraagt minimale inzet met een maximaal resultaat. “Een kopje koffie is een kleine prijs toch?” Hugo vindt het belangrijk om als ondernemer, die in zekere zin verdient aan de locatie, zich ook in te zetten deze gezond te houden.
Wat zou volgens jou een algemene oplossing kunnen zijn?
“Veel mensen zijn de verbinding met hun omgeving kwijtgeraakt en daarom voelen we ons hier minder verantwoordelijk voor.” Hugo vindt het belangrijk dat, zonder drammerig te zijn, er meer aandacht en bewustwording moet komen over de plastic soep en de gevolgen ervan, bijvoorbeeld binnen het onderwijs. “Het begint bij de mens zelf: Je bent je omgeving, zorg daar dan voor net zoals je voor jezelf zorgt”.