Duurzaamheidskring Strandpaviljoens

Samen stappen zetten voor een duurzaam strand

Steeds meer organisaties zien de zin en noodzaak van duurzaam ondernemerschap. Zo ook de Haagse strandpaviljoens, die letterlijk óp het strand ondernemen en baat hebben bij duurzaam behoud hiervan. In samenwerking met tientallen strandpaviljoens, gemeente Den Haag en Green Leisure werken we in een meerjarig traject aan gezamenlijke duurzame projecten. 

Duurzaamheidskring

Dit houdt de duurzaamheidskring in:

Samen met de Haagse strandpaviljoenhouders die duurzame stappen willen zetten, bepalen we de (gezamenlijke) koers en thema’s waar we aan werken. Voorbeelden zijn het terugdringen van (bedrijfs)afval en voedselverspilling; werken aan duurzame inzameling  en logistiek van (resterend) afval; een gemeenschappelijk zonnedak en afkoppeling van het gasnetwerk; tegengaan van strandafval door verwaaibaar plastic terug te dringen op terrassen; en diversiteit op de werkvloer. Samen is het veel makkelijker deze stappen te nemen, dat dat iedere ondernemer dit zelf moet uitzoeken. Hiermee zijn Duurzaamheidskringen een beproefde methode in Den Haag. Samen met Gemeente Den Haag en Green Leisure begeleiden en ondersteunen wij dit verduurzamingstraject met Haagse Strandpaviljoens.

y1-80

Plasticvrij Terras

Single-use plastics zijn lichtgewicht en waaien gemakkelijk weg. Toch wordt er op terrassen (vaak onbewust) nog veel gebruik van gemaakt. Het is ook niet gek dat er op stranden, in zee en in grachten nog veel deze plastic items (als rietjes, honingstaafjes, melkcupjes, thee- en koekjesverpakkingen) worden gevonden. Terwijl er voldoende alternatieven zijn! Daarom maken steeds meer paviljoens en andere horeca hun terras (single-use) plastic vrij.

bedrijffsafval

Terugdringen van bedrijfsafval 

Er verlaat behoorlijk wat bedrijfsafval de strandpaviljoens. Daarbij gaan veel materialen verloren; zowel in termen van verpakkingsafval als van voedselverspilling. De kosten van afvalverwerking zijn afgelopen jaren
ook nog eens flink gestegen; inzetten op reductie van bedrijfsafval scheelt daarom ook veel in de
portemonnee. Win-win dus. Maar hoe doe je dat? In de winter worden vaak nieuwe afspraken gemaakt met leveranciers en worden nieuwe menukaarten opgesteld; dé tijd om iets te doen aan afvalreductie.

zoennepaneel

Duurzame energie

Er wordt met name in de keuken bij strandpaviljoens veel energie verbruikt. Hoe kun je dit energieverbruik reduceren? En hoe vul je het restant van de vraag naar energie in? Strandpaviljoens op het Zuiderstrand van Den Haag zijn aan het onderzoeken hoe zij van het gas(netwerk) afgesloten kunnen worden; Scheveningen is bezig met het realiseren van een gemeenschappelijk (extern) zonnedak in de buurt: wel zo handig met de jaarlijkse op- en afbouw.

logo-greenkey

Green Key Certificeringen

Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland. In totaal zijn er nu 18 Haagse strandpaviljoens gecertificeerd met Green Key, ondersteund door onze partner Green Lsisure en ondersteund door gemeente Den Haag. Den Haag is hiermee het meest duurzame strad van Nederland. De cerificatie houdt in dat de strandpaviljoens duurzaamheid belangrijk vinden en dit aantoonbaar toepassen overal in het bedrijf. Denk hierbij aan zuinig omgaan met energie en water, milieuvriendelijk schoonmaken, recyclen en doordachte keuzes rondom biologische voeding en producten met een keurmerk.

sociaal-ondernemen

Sociaal ondernemerschap

Met de covid-uitbraak en nieuwe WAB wetgeving is het nog niet altijd even makkelijk sociaal te ondernemen en een belans te vinden tussen goed werkgeverschap en het overeind houden van je bedrijf. Hoe kun je ook in deze jaren sociaal ondernemerschap vorgeven? En welke invloed heb je, in je interne organisatie, regionaal/lokaal en in je keten? Welke tools zijn er beschikbaar?  En ook: Hoe kun je meer diversiteit op de werkvloer realiseren, en welke hulp kun je krijgen vanuit de gemeente (Den Haag Werk)  hierbij?

ciruclair

Duurzaam strandpaviljoen 

Hoe zou een optimaal circulair strandpaviljoen eruit zien, bouwkundig gezien? Hoe ziet dit er uit bij de seizoens-paviljoens, die elk jaar op- en afgebouwd worden? Hoe kun je zorgen voor zo min mogelijk (bouw)afval?  En welke duurzame voor- en nadelen heeft het om jaarrond paviljoens te bouwen? Bij seizoens paviljoens zijn er veel op en afbouw bewegingen en kun je niet alle duurzame technieken inbouwen omdat ze jaarlijks worden afgebroken, bij jaarrond paviljoens heb je minder rijbewegingen en kun je waarschijnlijk meer duurzame techniek integreren, maar je hebt wel de hele winter activiteiten en energieverbruik. Hoe verhoudt zich dat tot elkaar? Dat onderzoekt een groep studenten van Industrial Ecolology dit jaar.

Over dit project:

20181003_185527

NOORTJE
SCHRAUWEN

Projectleider / procesbegeleider Duurzaamheidskring Strandpaviljoens vanuit We Are Nature

Meer weten?

Ben je benieuwd naar dit project? Of wil je zelf aan de slag met duurzaam ondernemerschap? Laat het ons weten!

Onze samenwerkingspartners bij dit project:

We werken intensief samen met gemeente Den Haag en Green Leisure in dit traject. Gemeente Den Haag heeft veel ervaring met het opzetten van Duurzaamheidskringen, waarbij organsiaties van hetzelfde type worden uitgenodigd deel te nemen in een kring, en met ondersteuning geholpen worden tot gezamenlijke duurzame initiatieven te komen. Green Leisure is een echte expert als het gaat over duurzaamheid is de horecabranch; het vrrichten van MVO scans en het begeleiden van horecazaken bij het behalen van Green Key certificaten.

Gemeente Den Haag

Green Leisure Group