Plasticvrij Terras

Een stop op makkelijk verwaaibaar wegwerpplastic op terrassen

Single-use plastics zijn lichtgewicht en waaien gemakkelijk weg. Toch wordt er op terrassen (vaak onbewust) nog veel gebruik van gemaakt. Het is ook niet gek dat er op stranden, in zee en in grachten nog veel deze plastic items (als rietjes, honingstaafjes, melkcupjes, thee- en koekjesverpakkingen) worden gevonden. Terwijl er voldoende alternatieven zijn! Daarom maken steeds meer paviljoens en andere horeca hun terras (single-use) plastic vrij.

Zo gaat het in zijn werk:

Zo werkt het

Heb je een horeca-gelegenheid met terras? Ga dan (single-use) plasticvrij! Dat houdt in dat je op je terras alle single-use plastics weglaat, vervangt met alternatieven van afbreekbare materialen of die herbruikbaar zijn. Je tekent de verklaring, en hangt deze op. Zo zien je gasten dat jij een Plastic VrijTerras hebt! Wil je meedoen? Laat het ons weten!

Tips van Sjoerd 

Het is niet zo lastig van single-use plastics af te komen als je misschien zou denken. Een deel is goed weg te laten, er zijn veel alternatieven op de markt, en vaak zijn er simpele bestaande oplossingen voor handen, zoals een knijpfles honing in plaats van honingstaafjes en  glazen potjes voor saus. De kunst zit hem er in even de lijst te maken en door te lopen van alle single-use items die op je terras gebruikt worden, een keuze te maken voor het alternatief dat je het beste vindt en de bestelling te plaatsen. Nog single-use items in voorraad? Stuur ze terug, leg je leverancier uit waarom en nodig hem uit ook stappen te nemen!

Zo vervang je wegwerp

Wil je ook nazomeren bij een strandpaviljoen op Kijkduin of Scheveningen?Kies dan voor een plasticvrij terras! Sheila van Peukie en Toine van Blow Beach vertellen waarom dat zo belangrijk is. Heb je helemaal zin gekregen om een terrasje te pakken? Bekijk welke terrassen meedoen: http://plasticvrijterras.com/kaart-met-deelnemers/

Dit houdt Plasticvrij Terras in:

De Plastic Vrij Terras actie is een beweging waar iedereen welkom is om bij aan te sluiten. Strandpaviljoens (en andere horeca) kunnen meedoen door al het single-use plastic van hun terras te weren  – en dit kenbaar te maken door de poster te tekenen en deze op te hangen in hun zaak. We hebben de spelregels op een rijtje gezet zodat het voor iedereen duidelijk is wat we  onder single-use plastic verstaan en wat we als acceptabele alternatieven zien. Ook is een lijst met tips beschikbaar van de horecaondernemers die je voorgingen.

Van plan mee te doen? Of nog vragen over de actie?

Over dit project:

De Plastic Vrij Terras beweging is ontstaan in de Duurzaamheidskring Strandpaviiljoens* in Den Haag, waar veertien paviljoens samen de keuze maakten alle single-use plastic van hun terras te weren. We maakten samen een lijst met single-use items die het meest voorkomen op terrassen en inventariseerden samen de beste alternatieven per item. Samen tekenden de paviljoens de verklaring waarmee onze hun deelname kenbaar maakten en hingen deze op in hun paviljoen.

 

We roepen de rest van Nederland op om mee te doen, om samen onze prachtige strand en Noordzee te beschermen tegen plastic vervuiling

 

*Gemeente Den Haag ondersteunt Duurzaamheidskringen zoals deze Duurzaamheidskring van Strandpaviljoens en heeft deze Plastic Vrij Terras actie mede mogelijk gemaakt. 

20181003_185527

NOORTJE
SCHRAUWEN

(Mede)initiator Plasticvrij Terras en projectleider vanuit We Are Nature

Meer weten?

Ben je benieuwd naar dit project? Of wil je zelf een Plasticvrij Terras starten? Laat het ons weten!

Onze samenwerkingspartners bij dit project:

Benieuwd naar de actuele groep deelnemers aan Plasticvrij Terras? En met welke partners we dit project hebben opgezet en verspreiden? Neem een kijkje op we www.plasticvrijterras.com website!