Grondstofjutters

Samen houden we onze stranden schoon!

Wat als de bezoekers die dagelijks op het strand komen allemaal een beetje afval mee zouden nemen op hun wandeling? Dan is het strand zo schoon! ​

 

Grondstofjutters biedt een aanpak waarin strandbezoeker, strandpaviljoen en gemeente op dagelijkse basis en op positieve wijze samenwerken aan een schoon strand. Om zwerfafval te verminderen – en waar mogelijk grondstoffen terug de economie in te brengen.

Kom je ook jutten?

Inmiddels zijn zo’n 80 strandpaviljoens aangesloten bij zo’n acht stranden (Hoek van Holland, Westland (Monster, ‘s Gravenzande, Ter Heijde), Scheveningen, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk, Wijk aan Zee/Velsen Noord. Kijk op onze website welke strandpaviljoens mee doen!

juttas

Zo gaat het in zijn werk:

De meeste mensen zijn bereid afval mee te nemen tijdens hun strandwandeling – alleen zijn de faciliteiten vaak niet beschikbaar. In de Grondstofjutters aanpak worden wandelaars uitgenodigd een handige en mooie juttas om te hangen. Deze zijn te leen bij deelnemende strandpaviljoens.

 

Bij inlevering van een volle juttas bij het paviljoen, krijgt de jutter koffie, taart of een ijsje als bedankje. Hiermee ontstaat een sympathiek ruilsysteem waarin tijd/moeite met wat lekkers wordt uitgewisseld. Een deel van het gejutte materiaal wordt grondstof voor nieuwe producten. De wandelaars zijn gaan Grondstofjutten!

Wat willen we hiermee bereiken?

Met alleen opruimen komen we er niet: dan blijven we bezig. Dat neemt niet weg dat we ons niet verantwoordelijk hoeven te voelen voor de natuur om ons  heen: we kunnen direct de zee verlossen van afval door te gaan jutten als we toch al een strandwandeling gaan maken. Grondstofjutters is een project waarbij we strandwandeaars, strandpaviljoens, en gemeenten uitnodigen zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een gedeeld milieuprobleem. Van vingerwijzen naar samenwerken dus.

 

Koppeling met bronaanpak

Daarnaast koppelen we het Grondstofjuttersproject met projecten die gericht zijn op een bronaanpak; zoals  het vastleggen van gevonden verpakkingen via de Litterati app  en het terugsturen van afval naar de verantwoordelijke producenten (de BacktoSender actie).

 

Eigen projecten met bronaanpak

Zelf zetten we ook projecten op om plastic (strand)vuil bij de bron aan te pakken, zoals:

  • Plasticvrij Terras, waarbij strandpaviljoens (makkelijke verwaaibaar) wegwerpplastic op hun terras weren
  • Met middelbare scholen Educatie projecten waarbij we met leerlingen werken aan preventieve oplossingen, zoals een verbod op plastic confetti, watertappunten bij sportveldjes, standaard drinkflesgebruik bij middelbare scholen
  • Bedrijsexpedities op het strand, waarna we met deelnemers het gesprek aangaan wat zij vanuit hn bedrijf kunnen bijdragen aan het terugdringen van (plastic) vervuiling

 

Heb je aanvullende ideeen hoe we samen nog verder plastic vervuiling tegen kunnen gaan? Laat het ons weten!