08 Feb Interview met Milan en Daniel – Middelbarescholieren
Daniel (13) en Milan (12) – Leerlingen Vak-college Rijnmond
Er lag zelfs een stofzuiger in het water
Milan en Daniel zijn twee enthousiaste leerlingen van het Vak-college Rijnmond. Zij kregen net als 350 andere middelbare scholieren in Katwijk, Plastic Soep les van We Are Nature. Tijdens de lesdag zijn ze in de wijk op pad gegaan om onderzoek te doen naar een lokaal plastic probleem. De leerlingen werden daarna uitgedaagd om een oplossing te bedenken en deze te presenteren. Ook bekeken ze samen naar verschillende verpakkingsmaterialen. Zo haalde ze een Pringles bus uit elkaar en ontdekte dat deze niet alleen van karton is, maar ook plastics bevat.
Wat is jouw binding met Katwijk en de zee?
Milan woont al zijn hele leven in Katwijk en is graag buiten. “Ik vind het fijn op het strand, zwem graag in zee en de zonsondergang vind ik ook erg mooi om te zien.” Daniel woont zelf in Wassenaar maar zit in Katwijk op school, net zoals zijn vader. Hij is graag buiten maar voelt niet per se een binding met de zee.
Wat is jullie bijgebleven van de Plastic soep les?
Volgens Daniel kregen ze eerst wat theorieles over de Plastic soep: “dat betekent dat er veel plastic in de oceanen ligt.” Daarna zijn ze in groepjes de wijk in gegaan om mensen te interviewen om erachter te komen hoe men over het Plastic probleem denkt. “Er waren maar weinig mensen die open stonden om met ons over dit onderwerp te praten, maar gelukkig hebben we toch twee mensen kunnen spreken.” Er is ze vooral bijgebleven wat ze die dag aantroffen: Milan vond samen met zijn groepje een stoel in het water en Daniel zelfs een stofzuiger. Milan was hier best van geschrokken: “Ik wist niet dat er zoveel plastic op aarde en in de sloot lag, dat moet gewoon opgeruimd worden. Het is namelijk erg zielig voor de dieren, die denken dat het eten is en dit door slikken.” Daniel was hier niet echt van geschrokken. Hij wist er namelijk al veel vanaf omdat hij op de basisschool ook al eens een Plastic-soep les heeft gehad.
Wat doe jij zelf tegen het plasticprobleem?
Daniel zegt dat hij zelf ook wel eens opruimt: “Wanneer ik met mijn vrienden naar buiten ga en we zien plastic liggen, dan gooien we dat netjes in de prullenbak.” Als hij iemand iets op straat ziet gooien spreekt hij diegene liever niet aan: “Ik durf het wel, ik heb alleen niet zo’n zin in de mogelijke consequenties wanneer iemand boos reageert.” Milan ruimt zelf ook wel eens iets op buiten. “De natuur is heel belangrijk voor ons, daardoor kunnen we ademen. Wanneer ik op de voetbalclub ben, ruim ik de blikjes vaak op die andere laten liggen. Niet alleen omdat er statiegeld op zit, maar ook omdat het beter voor de natuur is.”
Waar komt dat afval vandaan?
Milan denkt van de winkels. “De mensen kopen iets en als het dan leeg is gooien ze het weg.” Daniel is het daar mee eens omdat hij rondom winkelcentra het meeste zwerfvuil ziet liggen. Wanneer ze er even over nadenken besluiten ze toch dat de consument zelf het grootste probleem is. “Misschien als we nog grotere prullenbakken maken dat het probleem opgelost is?” Vraagt Milan zich hardop af. Daniel vindt dat de gemeente meer kan doen om het op te ruimen, hier is Milan het niet mee eens: “de mensen doen het zelf, die laten de troep liggen, dat is dan toch niet de schuld van de gemeente?” Milan en Daniel besluiten samen dat het probleem grotendeels bij de inwoners zelf vandaan komt, maar dat de gemeente en de winkelketens medeverantwoordelijk zijn voor het opruimen ervan.
Wat als jij een dag de burgemeester van Katwijk mag zijn?
Daniel zou meer gemeente auto’s laten rondrijden: “Als ze nou in ieder geval een keer per dag langs de winkels rijden om daar op te ruimen.” Hij ziet het liever niet zoals in Dubai, waar je volgens hem al een dure bekeuring krijgt wanneer je kauwgom op de grond gooit. “Dadelijk doe je het per ongeluk, dan is een bekeuring niet fair.” Milan: “Als ik de burgemeester zou zijn dan zou ik een keer per jaar een dag organiseren om dan met het hele dorp tegelijk op te ruimen.” Hij zou het niet willen verplichten omdat je dan misschien ook mensen boos maakt. Milan en Daniel concluderen dat het helemaal nog zo makkelijk niet is, burgemeester zijn.
Zouden alle kinderen over de Plastic soep moeten leren?
Milan vindt dit erg belangrijk: “Dan weten zij ook wat al dat Plastic zwerfafval met de natuur en met de dieren doet.” Hij vindt het belangrijk dat iedereen weet hoe goed de natuur voor ons is: “zonder de bomen en planten hebben we geen zuurstof.” Daniel vindt dat kinderen meer bewust moeten zijn van de schade die bijvoorbeeld een plastic beker kan aanrichten. “Als we plastic op de grond blijven gooien, dan hebben we uiteindelijk zelfs geen mensheid meer.”