Foto-expositie over plastic vervuiling in de Noordzee 

 

Op donderdag 7 september 2018 opende Mendy van Veen, stadsdeeldirecteur van Scheveningen, samen met betrokken partners een bijzondere foto-expositie op de boulevard van Scheveningen. De expositie brengt de schoonheid van ons grootste natuurgebied – de Noordzee en haar kust – in beeld, samen met de uitdagingen rond plastic vervuiling in zee.

 

De middag werd geopend in het bijzijn van de brede groep organisaties die betrokken waren bij de ontwikkeling van de fototentoonstelling. De acht borden werden feestelijk onthuld, waarna geïnteresseerden de expositie als eerste bekeken en de betrokken ontwerpers, fotografen en experts konden ontmoeten. Ook werden aanwezigen uitgenodigd het strand op te gaan met TrashUre Hunt om zelf de handen uit de mouwen te steken.

De reden voor de expositie: de strandbezoeker uitnodigen met andere ogen naar de zee te kijken:

 “Veel mensen zien de relatie niet tussen het afval dat zij op het strand achterlaten en de ‘plastic soep’ problematiek. Dit wordt vaak als een ‘ver van mijn bed’ probleem ervaren, terwijl in onze eigen Noordzee ook al veel plastic zit” aldus Noortje Schrauwen,mede-initiator van de expositie. De uitdagingen rond het ontstaan van zwerfafval zijn door fotograaf Henri Blommers in beeld gebracht.

 

Onderwater fotografen Melvin en Fiona leverden een belangrijk deel van de natuurfoto’s waarmee zij de wonderlijke waterwereld van de Noordzee toegankelijk willen maken voor iedereen:

Maar weinig mensen zijn zich bewust van al het prachtige leven onder het oppervlakte van onze eigen Noordzee. We laten met deze foto’s zien dat de Noordzee niet een grijze lege bak water is, maar juist een uniek natuurgebied dat het enorm waard is om te beschermen” aldus natuurfotograaf Melvin Redeker van In de Noordzee. Hij geeft met zijn beelden de bezoekers van de expo een kijkje onder water met levensgrote beelden van zeehonden en bruinvissen.

 

De expositie is ontwikkeld door We Are Nature , grafisch ontwerper Fabio Bartali en in samenwerking met TrahsUre Hunt. De beelden en verhalen zijn samen met hen, gemeente Den Haag, fotograaf Henri Blommers, In de Noordzee, Wageningen Marine Research en Stichting De Noordzee tot stand gekomen. De expositie zal tot 6 oktober te zien zijn op de boulevard van Scheveningen, ter hoogte van het Kurhaus.

Category
Projecten in de publieke ruimte